Voinko minä jäädä opintovapaalle?
Hakiessani ammattikorkeaan ajattelin suorittavani koko opiskeluni töiden ohella. Sitten innostuin avoimesta yliopistosta ja ajattelin senkin menevän siinä ohessa. Varmasti olisin kunnialla siitäkin selvinnyt. Koska talous antoi juuri sen verran armoa pikku säästämisen jälkeen ja työpaikalla oltiin heti myötämielisiä, päätin hakea aikuiskoulutustukea. Laskeskelin saavani kevään opinnoista ison osan tehtyä reilussa kahdessa kuukaudessa ja saavani stressitasot laskemaan.
Opintovapaalaissa sanotaan, että työntekijän oltua saman työnantajan palveluksessa vuoden, voi pitää opintovapaata kaksi vuotta viiden vuoden kuluessa. Lyhyemmän työssäoloajan jälkeen voi myös pitää opintovapaata joitakin päiviä. Työnantajalla on oikeus siirtää opintovapaata, muttei kokonaan evätä sitä.
Aikuiskoulutustukea hain Työllisyysrahastosta. Hakemuksen teko oli helppoa netissä, mutta päätöstä sai hetken odottaa. Tuki on noin 70% laskennallisesta keskikuukausiansiosta ja siitä sitten peritään vielä veroa. Minulla menee aika lailla rahaa työmatkoihin, joten niiden säästöillä jo katetaan osa tuosta erotuksesta. Aikuiskoulutustuen aikana saa tienata 250€. Tuki edellyttää pidempää työssäoloaikaa, kuin opintovapaalaki ja opintopisteiden kerryttämiselle tuen aikana on myös tarkat ehdot.
Opiskelu opintovapaalla on todellakin täysipäiväistä opiskelua ja on upeaa, että siitä saa pientä rahallista korvaustakin.
Kuva Työllisyysrahaston Twitteristä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kysy ja kommentoi!